Úvod
Rozhodol som sa napísať túto príručku určenú pre Pve resto shamana, kedže s touto classou mám dosť veľa skúseností už od čias 2.4.3. Prvé čo by som chcel podotknúť: je to návod napísaný a upravený hlavne pre healera na veľké raidy (25 aj 10 many, ICC, TOC, VOA..) To ale neznamená, že v iných dungoch alebo 5manoch by bol takýto healer znevýhodnený, skôr si myslím, že iné dungy budú pre neho hračkou
Talenty: hereTento talent build som si upravil podla seba, aby som vylepšil spelly ktoré najčastejsie používam a zároveň bol dostatočne univerzálny pre každú situáciu.
Glyphy:Major: Glyph of Chain Heal - pridá dalši target pre ChH
Glyph of Riptide - zvyšuje HoT (Heal over Time) na hráčovi až na 21s
Glyph of Earth Shield - o 20% zvyšuje množstvo healu ES
Z ďalších možných vyberám napr. Glyph of Lesser Healing Wave - zvyšuje healing na targete s ES, užitočné ak sa primárne zameriavate na heal tanka
Minor:Glyph of Water Shield - jediný nevyhnutný minor glyph pre shamana - pridáva ďalší orb WS
Zvyšné dva si môže každý vybrať podla seba: odporúčam aspoň Glyph of Renewed Life - aby sa vám nikdy nestalo, že vám došli ankhs a nemôžete sa ressnúť
Staty: Pre resto shamana sú dôležité: Spell power, Spell Haste, spell critical, MP5 (mana regeneracia) a samozrejme intelect.
Priorita je: SP>SH>SC>MP5 avšak pri vysokom spell haste (1000+) je regenerácia many oveľa doležitejšia ako SP a SC kedže budete schopný vycastiť viacej spellov za krátky čas. Intelect ako samostatná stat ma pre každého healer veľký význam a je v jeho vlastnom záujme ho mať čo najviac
Gemy: (Moja obľúbená téma
)
Pri hľadaní čo možno najlepších gemov si treba uvedomiť:
1.) jedná sa o PVE - častá chyba viacerých PVP hráčov ktorí prechádzajú na pve je, že používajú rovnaké gemy na pvp/pve - to však väčšinou nie je problém ak v tých gemoch nie je stamina. Stamina ako stat nemá v pve pre healera (aj dmgerov) žiadny väčší význam a iba zbytočne zaberá miesto pre iné lepšie staty (toto však neplatí iba pre tanka - kde je stamina prioritná stat!) Niekto by možno po prečítaní nesúhlasil a povie si, že aj stamina ma svoje miesto v pve - veď nikto nechce zbytočné deaths pri väčšom dmg bossov. Súhlasím ale vo veľkých raidoch (25man..) ju hráč dostane vo veľkom množstve z buffov od iných (navyše napr. aj v ICC o 30%) a preto naozaj nie je nutné, aby sa na ňu zameriaval aj v gemoch.
2.) do socketov vyberáme gemy, ktoré nám pomôžu čo možno najviac zvýšiť healing (resp. dmg)
V prípade resto shamana sa jedná hlavne o
Haste a tieto gemy:
Meta: Insightful Earthsiege Diamond - 21 intelect + šanca na navrátenie časti many pre spellcaste
Yellow: Quick King's Amber - pridáva 20 haste - určite najlepšia voľba pre socketovanie gearu (v kľude sa môže použiť aj do iných ako yellow) pozn. svojho času som dosť používal aj Brillinat kings amber - +20 intelect ale som to nechal kedže intelect (podobne ako stamina) sa dá získať z buffov.
Red: Reckless ametrine - 12 SP a 10 haste pozn. používať do red socketov [Runed Cardinal Ruby] ktorý pridáva 23 SP nepovažujem za najvýhodnejšiu voľbu lebo spell power podobne ako stamina/intelect sa získava s buffov ako napr. [Flask of the Frost Wyrm], z relics [Totem of the Surging Sea] alebo [Totem of Calming Tides], z icc ringu buff Chilling Knowledge, z buffu warlocka Demonic Pact... a ďalších. Preto naekvipovaný resto shaman má uprostred boja s bossom SP 4500-5000 čo je nadmieru postačujúce
Blue: Energized eye of zul - 10 haste a 5 MP5
Enchanty: Head: [Arcanum of Blissful Mending] - 30 SP + 10 MP5
Shouldre: [Greater Inscription of the Crag] - 24 SP + 8 MP5
Back: +23 Haste
Chest: +10 all stats
Wrist: +30 SP
Gloves: +28 SP
Legs: [Sapphire Spellthread] - 50 SP 30 stamina
Feet: Tuskarr's Vitality - 15 stamina + zvýšená rýchlosť pohybu
Weapon: Mighty Spellpower - 63 SP
Shield: +25 intelect
Jedlo:Snažiť sa mať na sebe vždy Flask of the Frost Wyrm (+125 SP)
Imperial Manta Steak - 40 haste a stamina alebo Fish Feast - 46 SP 40 stamina
Gear&Weapon:Gear - najlepšie z ICC za EoF, treba sa snažiť najskôr o 2 (neskôr o 4) časti aby ste získali bonus zo setu: a) 20% haste po každom riptide - fakt super vecička, vďaka ktorej budete môcť vycastiť napr. HW aj za menej ako 1s
b) druhy bonus z icc setu výrazne vylepšuje podla mňa najlepší a najefektívnejší healovací spell aký shaman má ->
Chain Heal pridáva 25% healovaciu HoT na targete na ktorom critla ChH - spolu so spellom Riptide sa takto shaman približuje efektivitou Healingu over Time k resto druidovi, ktory je v tomto majster
Doplnky&fingers: z icc - mali by mať hlavne haste, crit a mp5
Trinkety: odporúčam mať min. jeden trinket s MP5 najlepšia voľba [Purified Lunar Dust] za EoF alebo [Solace of the Defeated] z ToC
Weapon: osobne používam Traumu z Rotface
Shield: [Bulwark of Smouldering Steel] z Marrowgara v ICC
Rotacia:Tá záleží od momentálneho priebehu boja s bossom.
1) Mať na sebe aktívnu WS
2) Cast totemov: zakladné sú - [Strength of Earth Totem] - [Flametongue Totem] - [Mana Spring Totem] - [Wrath of Air Totem] samozrejme podla počtu shamanov v raide sa možu meniť
3) Samotné spelly: Riptide na tanka -> ChH (pri plošnom dmg bossa)-> 2x HW -> Riptide -> atď..
Healing Wave sa snažiť používať iba keď je aktívny buff Tidal waves (získava sa castom Riptide), ktorý znižuje casting time HW o 30%
Lesser Healing wave používať na rýchle dohealovanie alebo s [Glyph of Lesser Healing Wave] na tanka.
Tu pri caste Chain Heal sa ukáže užitočnosť haste ratingu - normálne by cast trval až 2.5s vďaka čomu by bol ChH takmer nepoužitelný ale vďaka 20% haste z riptide + samotnemu haste z gearu a socketov sa da dosiahnúť celkom prijateľný cast +- 1.5s
4) Udržiavať HoT z Riptide na tankovi a hráčoch s vysokým agrrom
5) Priebežne obnovovať WS
6) Keď začne dochádzať mana (záleží od toho koľko máte MP5) použiť [Mana Tide Totem]
7) Heroism používať na kľúčové fázy boja s bossom
8.) snáď som na nič nezabudol
Addony:Sú nevyhnutnou súčasťou dobrého healera. Je ich dosť veľa a každý by si mal vybrať tie ktoré mu vyhovujú. Ja spomeniem iba tie ktoré považujem za nutné pre resto shamana.
1) Healovací addon - ja používam HealBot Continued - 90% healu riadim práve cez tento addon (ďalšie napr. Grid..)
2) Deadly Boss Mods - upozorňuje na doležite fázy boja s bossom, ktore ability zrovna používa atď.. veľmi doležité na získanie prehľadu kedy, koho, koľko, ako.. healiť
3) Recount - meranie všetkého možného (dmg, heal, dps, deaths..) velmi prehľadné + dá sa pozrieť koľko % pripadá na jednotlivé spelly.. a podľa toho sa na ne zamerať napr. v glyphoch. Ďalšie možné - Skada Damage meter
4) Shaman friend, TotemTimers, ... a vela ďalších